Amazon nog gemakkelijker vergelijken!

Door Kosty op donderdag 5 februari 2015 19:30 - Reacties (7)
CategorieŽn: Chrome, Firefox, Views: 3.879

Dit is alweer de vijfde blogpost die ik begin met "Amazon". Misschien moet ik eens iets anders zoeken.

Gisteren heb ik een nieuwe versie van mijn Amazon browser extensie gepubliceerd. Deze add-on laat gebruikers op een snelle en handige manier prijzen vergelijken tussen verschillende winkels. Aangezien er, bijvoorbeeld in Europa, verschillende Amazon webshops zijn met vaak verschillende prijzen is het nuttig om eerst te vergelijken voor je koopt.

Vorig jaar was er sprake van een Amazon.nl, maar aangezien we daar met z'n allen nog steeds op zitten te wachten is er dus nog steeds genoeg nut om mijn extensie te gebruiken en voor mij is dat genoeg om er verder aan te ontwikkelen.

Je kan de extensie voor Chrome hier ophalen.
De FireFox add-on kan je vinden door deze link te volgen

Als je de extensie al had geÔnstalleerd werd die reeds (automatisch!) geŁpdatet.

Hieronder vind je een overzicht met alle functies, waar ik de nieuwste heb aangeduid.
  • Prijzen vergelijken tussen verschillende Amazon webshops (.de, .fr, .co.uk, .com, .es, .it)
  • Opgehaalde prijzen automatisch converteren naar andere valuta (§, £, $) (Nu ook voor Firefox)
  • Ontwikkeld voor Chrome, volledig overgezet naar FireFox
  • De optie om ALLE prijzen op elke pagina aan te passen
Die nieuwe functionaliteit was iets dat eerder al een paar keer aangevraagd was, dus hopelijk doe ik er iemand plezier mee.

Om de nieuwe functies te gebruiken is het nuttig om de optie-pagina's te verkennen.
Op dit moment kan je 3 instellingen doen die het gedrag van het programma beÔnvloeden.

In Chrome kan je de extensie instellen op twee manieren: Je kan via het extensie-overzicht (Menu > Instellingen > Extensies) bij de extensie op "opties" klikken. Je kan ook op een Amazon productpagina in het ingevoegde vakje klikken op "Settings".

In Firefox zijn instellingen geÔntegreerd in de add-on manager, dat zorgt er voor dat je ze kan bereiken via het menu. Daar kies je voor Add-ons > Extensies en onder de extensie op de knop "Opties".

De eerste instelling die je kan doen bepaalt of het ingevoegde vakje al constant weergegeven wordt. Je kan er ook voor kiezen om het vakje enkel te tonen als je met de muis over de prijs van een product gaat.
De andere twee instellingen hebben te maken met valuta: Je kan eerst instellen dat er geconverteerd moet worden naar een bepaalde valuta (§, £ of $). Als er gekozen is voor een bepaalde valuta kan je ook kiezen hoe "breed" er geconverteerd moet worden. Standaard worden enkel prijzen die opgehaald worden van andere Amazon winkels omgezet, maar je kan ook kiezen om alle prijzen op een productpagina om te zetten of zelfs om alle prijzen (ook op niet-productpagina's) te laten converteren.

Zoals altijd zijn de opgegeven koersen eerder indicatief en niet exact de koersen die Amazon hanteert. Hou daar dus rekening mee.
"Alle" pagina's (bij het omzetten van prijzen) zijn trouwens wel exclusief orderpagina's, dus de prijzen die je ziet bij het afrekenen zijn de door Amazon-gehanteerde prijzen (in de valuta van die webwinkel).

Feedback? Ik hoor het graag :)

Misschien alvast handig om te vermelden, omdat het vaak terugkomt: De prijzen die weergegeven worden zijn de absoluut laagste prijzen voor dat product in de Amazon webwinkel van een bepaald land. Het komt voor dat als je op zo'n prijs klikt en dat je iets anders (duurder) ziet dan wat de extensie vermeldde.
Dat komt door een principe dat bij Amazon de "Buy Box" noemt: meerdere verkopers bieden het product aan tegen verschillende prijzen en op elk moment wordt de beste aanbieder gezocht en getoond (meer informatie hier).
De beste aanbieder is echter niet altijd die met de laagste productprijs. Zo is het goed mogelijk dat een product verkocht wordt voor §100 met gratis verzending, terwijl iemand anders hetzelfde verkoopt voor §95 met §10 aan verzendkosten. Dan is er een goede kans dat de aanbieder met zijn §100 prijs getoond wordt, maar de extensie haalde wel de "laagste" prijs van §95 op. Andere factoren spelen ook een rol, daarover vind je meer informatie op de eerder genoemde pagina.
Door limitaties in de Amazon Product Advertising API kan ik niet bepalen welke aanbieder gekozen zal worden voor de Buy Box, en ik kan ook niet opzoeken wat de verzendkosten zullen zijn. Vandaar is het dus dat steeds de laagste "productprijs" getoond wordt en soms wijkt die inderdaad af van de totale kost voor een product.
Een mogelijkheid die wel bestaat is filteren op "Super Saver" deals (En da's een ideetje voor een volgende feature). In feite zijn dat alle artikels die verkocht worden door Amazon of "afgehandeld worden door Amazon" - die artikels worden door derde partijen naar Amazon-magazijnen verzonden en als het product verkocht wordt dan wordt de logistieke kant helemaal afgehandeld door Amazon. Als enkel zo'n prijzen getoond worden ben je redelijk zeker van een "goede" afhandeling en afhankelijk van het land waar de webshop zich bevind kan je dan ook verwachten dat er geen verzendkosten gerekend worden boven een bepaald bedrag (voor Nederland en BelgiŽ kan je dat bijvoorbeeld bij Amazon.de en Amazon.fr verwachten, en niet bij Amazon.co.uk).

Volgende: Amazon vergelijken in Firefox 05-'14 Amazon vergelijken in Firefox

Reacties


Door Tweakers user TerraGuy, donderdag 5 februari 2015 22:10

In Chrome hier, prijzen converteren doet het, maar ik zie geen pop-up danwel een ingevoegd vakje verschijnen. Heb verschillende instellingen geprobeerd, alle mogelijke blokkerende extensies uitgezet, maar ik zie niks? :) Misschien ga ik 't morgen eens in een lege Firefox proberen..

Door Tweakers user TerraGuy, donderdag 5 februari 2015 22:13

ah, wacht, ik moet eerst een uitklaplijstje zien te krijgen van Amazon (click here for all versions) en dŠn verschijnt ie pas. :)

Door Tweakers user Kosty, donderdag 5 februari 2015 23:28

TerraGuy schreef op donderdag 05 februari 2015 @ 22:13:
ah, wacht, ik moet eerst een uitklaplijstje zien te krijgen van Amazon (click here for all versions) en dŠn verschijnt ie pas. :)
Welk uitklaplijstje bedoel je precies? :)

Door Tweakers user Torrentus, vrijdag 6 februari 2015 07:55

Het is een superfijne extensie die ik al een tijd gebruik, dank voor de ontwikkeling ervan :)

Door Tweakers user TerraGuy, vrijdag 6 februari 2015 09:45

Kosty schreef op donderdag 05 februari 2015 @ 23:28:
[...]
Welk uitklaplijstje bedoel je precies? :)
Als ik naar een boek zoek, krijg ik eerst dit: http://www.dreamof.nl/images/tweakers/amazon1.jpg

Als ik dan klik op 'see all formats and editions' krijg ik dit: http://www.dreamof.nl/images/tweakers/amazon2.jpg

Dus hij is eerst verborgen. Of is dat ook de bedoeling?

Door Tweakers user simplicidad, zaterdag 7 februari 2015 10:11

Lijkt toch niet te kloppen.

London grammar - if you wait CD

Volgens uw box bij amazon.de is de prijs bij amazon.fr : 9,85 euro
Kijk ik op amazon.co.uk is de prijs bij amazon.fr: 11.18 euro

Ik zie trouwens op amazon.co.uk bij mij geen prijzen van de .de verschijnen wat voor mij meestal het interessantst is omwille van de gratis verzending o.a en ook omdat het meestal wel de goedkoopste is.

Pas op ik vind het een leuk idee, maar het heeft nog wat last van kinderziektes heb ik het gevoel.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 7 februari 2015 10:13]


Door Tweakers user Kosty, zaterdag 7 februari 2015 14:06

simplicidad schreef op zaterdag 07 februari 2015 @ 10:11:
Lijkt toch niet te kloppen.

London grammar - if you wait CD

Volgens uw box bij amazon.de is de prijs bij amazon.fr : 9,85 euro
Kijk ik op amazon.co.uk is de prijs bij amazon.fr: 11.18 euro

Ik zie trouwens op amazon.co.uk bij mij geen prijzen van de .de verschijnen wat voor mij meestal het interessantst is omwille van de gratis verzending o.a en ook omdat het meestal wel de goedkoopste is.

Pas op ik vind het een leuk idee, maar het heeft nog wat last van kinderziektes heb ik het gevoel.
Het eerste probleem staat uitgelegd in de laatste alinea van het blog. Je hebt gelijk, maar het is niet makkelijk op te lossen.

Het tweede probleem komt doordat er twee versies zijn van dat album. Die worden op Amazon.fr beide verkocht, maar op de .co.uk en .de wordt er telkens maar ťťn verkocht (en die zijn verschillend van elkaar).

Album 1 op Amazon.fr
Album 2 op Amazon.fr

Ik zie niet echt verschil, ik denk gewoon dat er ergens een klein gegeven anders is waardoor Amazon denkt dat het verschillende producten zijn. Op Amazon.co.uk zie je dat de uitgavedatum blijkbaar verschilt, misschien is het daardoor.

De extensie vergelijkt op exacte artikels die in het systeem van Amazon dezelfde identifier hebben. Je wilt niet plots een ander artikel krijgen (die dan wel goedkoper is). Zo zijn er tussen .de, .co.uk en .fr wel vaak verschillen in producten met bijvoorbeeld andere stekkers of dozen/handleidingen in andere talen.

The more you know!

Enorm bedankt voor je feedback! Misschien moet ik een andere manier zoeken om bijvoorbeeld heel gelijkende producten ook voor te stellen?

Reageren is niet meer mogelijk