Amazon nog gemakkelijker vergelijken!

Door Kosty op donderdag 5 februari 2015 19:30 - Reacties (7)
Categorieën: Chrome, Firefox, Views: 4.386

Dit is alweer de vijfde blogpost die ik begin met "Amazon". Misschien moet ik eens iets anders zoeken.

Gisteren heb ik een nieuwe versie van mijn Amazon browser extensie gepubliceerd. Deze add-on laat gebruikers op een snelle en handige manier prijzen vergelijken tussen verschillende winkels. Aangezien er, bijvoorbeeld in Europa, verschillende Amazon webshops zijn met vaak verschillende prijzen is het nuttig om eerst te vergelijken voor je koopt.

Vorig jaar was er sprake van een Amazon.nl, maar aangezien we daar met z'n allen nog steeds op zitten te wachten is er dus nog steeds genoeg nut om mijn extensie te gebruiken en voor mij is dat genoeg om er verder aan te ontwikkelen.

Je kan de extensie voor Chrome hier ophalen.
De FireFox add-on kan je vinden door deze link te volgen

Als je de extensie al had geïnstalleerd werd die reeds (automatisch!) geüpdatet.

Hieronder vind je een overzicht met alle functies, waar ik de nieuwste heb aangeduid.
  • Prijzen vergelijken tussen verschillende Amazon webshops (.de, .fr, .co.uk, .com, .es, .it)
  • Opgehaalde prijzen automatisch converteren naar andere valuta (€, £, $) (Nu ook voor Firefox)
  • Ontwikkeld voor Chrome, volledig overgezet naar FireFox
  • De optie om ALLE prijzen op elke pagina aan te passen
Die nieuwe functionaliteit was iets dat eerder al een paar keer aangevraagd was, dus hopelijk doe ik er iemand plezier mee.

Om de nieuwe functies te gebruiken is het nuttig om de optie-pagina's te verkennen.
Op dit moment kan je 3 instellingen doen die het gedrag van het programma beïnvloeden.

In Chrome kan je de extensie instellen op twee manieren: Je kan via het extensie-overzicht (Menu > Instellingen > Extensies) bij de extensie op "opties" klikken. Je kan ook op een Amazon productpagina in het ingevoegde vakje klikken op "Settings".

In Firefox zijn instellingen geïntegreerd in de add-on manager, dat zorgt er voor dat je ze kan bereiken via het menu. Daar kies je voor Add-ons > Extensies en onder de extensie op de knop "Opties".

De eerste instelling die je kan doen bepaalt of het ingevoegde vakje al constant weergegeven wordt. Je kan er ook voor kiezen om het vakje enkel te tonen als je met de muis over de prijs van een product gaat.
De andere twee instellingen hebben te maken met valuta: Je kan eerst instellen dat er geconverteerd moet worden naar een bepaalde valuta (€, £ of $). Als er gekozen is voor een bepaalde valuta kan je ook kiezen hoe "breed" er geconverteerd moet worden. Standaard worden enkel prijzen die opgehaald worden van andere Amazon winkels omgezet, maar je kan ook kiezen om alle prijzen op een productpagina om te zetten of zelfs om alle prijzen (ook op niet-productpagina's) te laten converteren.

Zoals altijd zijn de opgegeven koersen eerder indicatief en niet exact de koersen die Amazon hanteert. Hou daar dus rekening mee.
"Alle" pagina's (bij het omzetten van prijzen) zijn trouwens wel exclusief orderpagina's, dus de prijzen die je ziet bij het afrekenen zijn de door Amazon-gehanteerde prijzen (in de valuta van die webwinkel).

Feedback? Ik hoor het graag :)

Misschien alvast handig om te vermelden, omdat het vaak terugkomt: De prijzen die weergegeven worden zijn de absoluut laagste prijzen voor dat product in de Amazon webwinkel van een bepaald land. Het komt voor dat als je op zo'n prijs klikt en dat je iets anders (duurder) ziet dan wat de extensie vermeldde.
Dat komt door een principe dat bij Amazon de "Buy Box" noemt: meerdere verkopers bieden het product aan tegen verschillende prijzen en op elk moment wordt de beste aanbieder gezocht en getoond (meer informatie hier).
De beste aanbieder is echter niet altijd die met de laagste productprijs. Zo is het goed mogelijk dat een product verkocht wordt voor €100 met gratis verzending, terwijl iemand anders hetzelfde verkoopt voor €95 met €10 aan verzendkosten. Dan is er een goede kans dat de aanbieder met zijn €100 prijs getoond wordt, maar de extensie haalde wel de "laagste" prijs van €95 op. Andere factoren spelen ook een rol, daarover vind je meer informatie op de eerder genoemde pagina.
Door limitaties in de Amazon Product Advertising API kan ik niet bepalen welke aanbieder gekozen zal worden voor de Buy Box, en ik kan ook niet opzoeken wat de verzendkosten zullen zijn. Vandaar is het dus dat steeds de laagste "productprijs" getoond wordt en soms wijkt die inderdaad af van de totale kost voor een product.
Een mogelijkheid die wel bestaat is filteren op "Super Saver" deals (En da's een ideetje voor een volgende feature). In feite zijn dat alle artikels die verkocht worden door Amazon of "afgehandeld worden door Amazon" - die artikels worden door derde partijen naar Amazon-magazijnen verzonden en als het product verkocht wordt dan wordt de logistieke kant helemaal afgehandeld door Amazon. Als enkel zo'n prijzen getoond worden ben je redelijk zeker van een "goede" afhandeling en afhankelijk van het land waar de webshop zich bevind kan je dan ook verwachten dat er geen verzendkosten gerekend worden boven een bepaald bedrag (voor Nederland en België kan je dat bijvoorbeeld bij Amazon.de en Amazon.fr verwachten, en niet bij Amazon.co.uk).

Amazon vergelijken in Firefox

Door Kosty op maandag 26 mei 2014 00:00 - Reacties (7)
Categorie: Firefox, Views: 5.008

Tweakers!

In navolging van mijn eerdere blogs kan ik bij deze het blijde nieuws delen:
De extension is nu ook beschikbaar voor Firefox.
Je kan nu dus prijzen vergelijken tussen verschillende Amazon webshops in Firefox!
Het is een port van de Chrome-versie, en bijgevolg zijn nog niet alle features beschikbaar.

Ik zou zeggen: check it out, en laat feedback achter - da's altijd handig!

Hier nog even een linkje naar de Chrome versie.

Amazon.co.uk stopt gratis leveringen

Door Kosty op dinsdag 8 april 2014 00:00 - Reacties (10)
Categorie: Chrome, Views: 6.725

... naar heel veel Europese landen, waaronder België, Nederland en Luxemburg.
Wat nu?

Heel veel producten zijn goedkoper in Engeland dan bijvoorbeeld in Duitsland. Andere dingen wil je liever in het Engels dan in het Frans.

Hoe dan ook: Als je vanaf nu iets wilt bestellen moet je rekening houden met een extra verzendkost, en dat kan tellen. Zeker voor kleine leveringen (Amazon.de levert "gratis" vanaf ~€20) ga je al snel het verschil voelen. Daarom is het belangrijk zicht te hebben op het aanbod van de verschillende Amazon webwinkels. In Chrome kan je daarvoor mijn extension gebruiken.
Van de producten die je bekijkt krijg je in één oogopslag de prijzen bij andere Amazon webwinkels te zien. Met een simpele klik op de vlag of prijs wordt je doorgestuurd naar de site van jouw keuze!

Zijn er functies die jij graag geïmplementeerd wilt zien? Ik ontvang graag een reactie per comment, DM of postduif.

Amazon prijsvergelijking met wisselkoersen

Door Kosty op zaterdag 22 maart 2014 11:00 - Reacties (4)
Categorie: Chrome, Views: 4.709

Deze blog gaat over mijn Chrome extensie voor het vergelijken van prijzen tussen verschillende Amazon webwinkels.
Klik hier voor het eerste deel.
Klik hier voor een link naar de extensie in de Chrome web store.

Gisteren had ik wat tijd om aan m'n Chrome extensie te werken.
Bovenaan het todo lijstje stond toch wel "wisselkoersen berekenen": de Engelse en de Amerikaanse webwinkels tonen steeds prijzen in GBP of USD, waar de Europese winkels allemaal prijzen in Euro's hebben. Vandaar is het wel handig als je bij het vergelijken ook ongeveer een beeld krijgt van hoeveel Euro dat ene bedrag in ponden nu net is.

Het principe is simpel: De Europese Centrale Bank houdt een lijst bij van enkele munten, en in die lijst staat dan ook hoeveel van die valuta je krijgt voor 1 euro. Die lijst is op te vragen als XML. Dat parsen is zo gefixt en plots kan je wisselkoersen uitrekenen.
Meer informatie: http://www.ecb.europa.eu/...ofxref/html/index.en.html

De kleine lettertjes:

• De wisselkoersen komen meestal niet overeen met de wisselkoersen die Amazon (of je kredietkaartmaatschappij/bank, for that matter) hanteert. Het is alleen maar de bedoeling een indicatie te geven, geen exacte cijfers.
• Verder is er ook alleen informatie voor €1 => ***.
• De koers wordt maar 1 keer per dag geüpdatet


Ik zou zeggen: probeer het eens uit! Als de extensie geïnstalleerd is kan je de nieuwe feature proberen door op de optie-pagina te kiezen voor een munteenheid waar altijd moet naar worden omgezet. Je kan de optie pagina bereiken op twee manieren: Ofwel kijk je in de Chrome instellingen bij de Extensions-pagina - daar staat onder het kopje van de extensie een link "options" - ofwel bezoek je een productpagina op een Amazon-website en dan staat er een link "settings" in het vak met prijzen dat door de extensie getoond wordt.
Standaard wordt elke prijs getoond in zijn originele munt.

De volgende keer wil ik eens bekijken hoe het zit met de gratis Amazon levering, en of het weergeven daarvan bij het vergelijken mogelijk is.

Bedankt voor je bezoek!
Zoals altijd: vragen, suggesties en feedback steeds welkom, via DM of in de comments.

Klik hier voor een link naar de extensie in de Chrome web store.

Amazon in Nederland en België

Door Kosty op woensdag 5 maart 2014 10:30 - Reacties (7)
Categorie: Chrome, Views: 4.235

Hoelang zitten we nu al te wachten op een Amazon-winkel in Nederland en België?
De voorbije jaren zijn er al verschillende indicaties en geruchten geweest die een indicatie leken te zijn voor de opstart van een Nederlandse Amazon. (Hier, hier en hier bijvoorbeeld).

Waar wachten ze dan nog op? Misschien hebben ze het idee dat de Benelux al voldoende heeft aan de Amazon-website van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Want, als je het nog niet wist, die websites verzenden gratis naar Nederland en België vanaf een bepaald bedrag (meestal €20~25). Op uitzondering van iets afwijkende stroomkabels en/of verpakkingen valt dat dus allemaal goed mee: een uitgebreid aanbod van producten aan redelijke prijzen.

Het enige lastige? Ik heb zelf al gemerkt dat bepaalde producten op die 3 sites aangeboden worden (door Amazon zelf) aan verschillende prijzen en vaak heeft ook de stand van de GBP invloed op de prijzen bij de Engelse website. Vandaar heb ik dus een Chrome extensie in elkaar gestoken dat de prijzen ophaalt van alle Europese (en de Amerikaanse) Amazon websites, en mooi in een overzicht toont. Zo kun je dus steeds bestellen bij de goedkoopste aanbieder!

Je kan de extensie hier downloaden.
Als de extensie geïnstalleerd is kan je op een Amazon website bij een product met je muis over de prijs gaan om zo een overzicht te krijgen van alle websites waar hetzelfde product wordt aangeboden, en de prijs daar.

Ik ben er nog steeds aan bezig, maar momenteel heb ik weinig vrije tijd om er aan te werken. Toch wil ik jullie even op de hoogte brengen van deze ontwikkeling, misschien hebben jullie er iets aan. Laat gerust een reactie na met suggesties of opmerkingen! Ik zal mijn best doen om er op te reageren. Ohja, een functie die ik er zelf graag in zie is het automatisch omzetten van prijzen naar een bepaalde valuta, waarschijnlijk wordt dat dus de volgende feature die ik ga ontwikkelen.